Архитектурна концепция

“Създадена да носи цялостно усещане за органичност - от концепцията и линията на дизайна, през симбиозата му с богатата растителност до порестата структура на белия видим бетон. Gabata е една от малкото сгради в съвременното строителство в България, чиято видима част от фасадите е изградена изцяло от бял видим бетон.”

Имотът, отреден за новата сграда, е сключен между три улици, на метри от Шишковата градина и пешеходния център на Варна, в тих район без автомобилен трафик. Изключителната локация, на 100 метра от Морската градина, и оригиналната архитектура, правят проектът без аналог в морската столица.

Създадена да носи цялостно усещане за органичност - от концепцията и линията на дизайна, през симбиозата му с богатата растителност до порестата структура на белия видим бетон. Gabata е една от малкото сгради в съвременното строителство в България, чиято видима част от фасадите е изградена изцяло от бял видим бетон. Изключителното богатство на този материал с неговата непреходност се допълват по вълнуващ начин с меките линии и лекотата на стъклото. Зеленината от декоративни дървета по вертикала на фасадата добавя усещане за живот и поставя последния щрих в архитектурното произведение.

Сградата е дванадесет етажна със смесена функция, като всеки един етаж във височина е обиколен с 360-градусова тераса с панорамни гледки. Семпли линии по хоризонтала обединяват неправилната трапецовидна форма в план, резултат от формата на парцела. На първите три етажа над партера, които представляват апарт-хотел, са разположени зелени ивици от декоративни треви по цялата периферия. Озеленяването на сградата продължава във височина по етажите, където ритмично са разположени дървета от джел или самодивски чемшир, които отнемат терасите около тях. Оттам се получава и усещането за пореста структура на бетона, а това „изяждане“ от терасите функционално разделя апартаментите на всеки етаж и дава свобода на растеж на дърветата. Големите стъклени витрини добавят светлината към останалите качества на сградата и позволяват на обитателите да се насладят на красивите изгледи към морето и града.

материали

Видим бетон, стъкло и зеленина са основните материали, които придават отличителния външен вид на Gabata. Провокативни извивки от видим бетон, обединени с прозорци от пода до тавана, препращат към самото взаимодействие на земята и морето. На всяко ниво избраната растителност е интегрирана по лесен и органичен начин.

Забележителна сграда